Våra bär

Hos oss på Skedevi Gård har vi odlat bär med omsorg sedan 1993. Våra bär finns för självplock och i gårdsbutiken under bärsäsongen, och ibland även i andra butiker.


Jordgubbar

Bärodlingen hos oss på Skedevi Gård startade med jordgubbar i början av 90-talet. Vi har alltså lång erfarenhet av jordgubbsodling, och har hunnit testa många olika sorter genom åren.


Här odlar vi jordgubbar både på friland och i tunnlar, och odlingen är i ständig utveckling. På friland odlas jordgubbarna på ett traditionellt sätt, och i tunnlar på ett mer modernt. I tunnlarna får bären ett jämnare klimat och skyddas från regn och kyla.


För att jordgubbssäsongen ska bli så lång som möjligt blandar vi olika sorter, där vissa mognar tidigt och andra lite senare. Vi planterar också jordgubbsplantor vid olika tidpunkter för att på så sätt förlänga säsongen.

Blåbär

Årets blåbärssäsong förväntas starta någon gång under andra halvan av juli.


Våren 2017 planterades de första blåbärsbuskarna här på gården. Dessa buskar tillhör familjen Amerikanska blåbär, även kallat trädgårdsblåbär, och vi har just nu drygt 5000 buskar. Våra blåbär odlas på friland i diken fyllda med torv. Blåbär är en surjordsväxt som vill ha ett lågt ph-värde kring rötterna, och då passar ogödslad torv bra. På vår blåbärsodling finns fyra olika sorters blåbär, där sorterna skiljer sig åt på samma sätt som olika sorters jordgubbar kan göra. 


Blåbärsbuskarna blommar i maj, och får sin skörd från mitten av juli och några veckor framåt. Under vintertid sker det stora arbetet med odlingen, då vi beskär våra blåbärsbuskar. Alla buskar klipps noggrant för hand, vilket tar lång tid att genomföra. Dock är det viktigt för att hålla buskarna friska, och för att få en bra form och en riklig skörd under kommande säsong.


Det är vanligt att jämföra odlade blåbär med skogsblåbär, och där vill vi uppmana till att se dessa som de olika bär de faktiskt är. På svenska går de under namnet blåbär båda två, men på engelska benämns faktiskt bären olika med orden blueberry (amerikanskt blåbär) och bilberry (skogsblåbär).

Hallon

Årets nyhet här på gården är vår hallonodling, och säsongen börjar troligvis i senare delen av juli eller början av augusti. Hallonen odlas i krukor i fyra av våra tunnlar. Sorten heter Glen Ample och kommer att ge skörd redan i år, troligtvis i augusti. Denna sort har inga taggar, och ger stora fasta bär som passar fint till sylt, dekoration och att frysa. Hallonen kommer att finnas att köpa i gårdsbutiken och på självplock.

Vinbär och krusbär

Under 2020 planterade vi några buskar vinbär och krusbär precis bredvid blåbärsodlingen. Vi har vita, röda och svarta vinbär, samt gröna och röda krusbär för självplock.